Salariul minim net pe economie este 2.575 lei, incepand din 1 ianuarie 2025, iar salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este 4.050 lei, conform unei Hotarari…
Economie
„Deficitul de cerere” descrie situația în care oferta potențială din economie depășește cererea, fiind concretizat în subutilizarea capacităților de producție și/sau a forței de muncă. Băncile centrale monitorizează deficitul de…
Deficitul comercial (soldul negativ al balanței comerciale) semnifică faptul că importurile unei țări depășesc exporturile sale, banii obținuți pentru mărfurile livrate fiind insuficienți pentru a achita bunurile achiziționate din extern….
Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând…
Deficitul bugetar provine din diferența între veniturile publice și cheltuielile publice iar mărimea lui se raportează la rezultatul economiei, ca procentaj (NU procent) în PIB. În mod normal, intrările și…
Câştigul salarial mediu brut lunar se calculează prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri, la numărul mediu al salariaţilor. În sumele brute…
Inflația măsoară viteza de creștere a prețurilor și se obține prin raportarea unui indice al prețurilor de consum de la un moment dat la indicele acelor prețuri dintr-un moment de…
Ambii indicatori măsoară inflația la consumator, dar IPC face acest lucru după metodologia națională, în timp ce IAPC după cea ARMONIZATĂ la nivel european, de unde și A-ul din abreviere….
Insitutul Național de Statistică colecteză lunar mii de prețuri pe categorii de produse și servicii. Evoluția acestora este agregată într-un indice al prețurilor la consumator (IPC). IPC arată inflația (creșterea…
Există patru criterii economice care trebuie îndeplinite pentru ca Romania sa poata adera la moneda euro: 1. Stabilitatea prețurilor Rata inflației poate fi cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste…