Există patru criterii economice care trebuie îndeplinite pentru ca Romania sa poata adera la moneda euro:

1. Stabilitatea prețurilor

Rata inflației poate fi cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media acestui indicator în trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate (cu anumite excluderi în situații speciale).

Evaluarea publicată în iunie 2024 plasează România departe de îndeplinirea acestei cerințe, cu 7,6% față de o referință de 3,3%.

2. Finanțe publice solide și sustenabile

Țara nu trebuie să facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive. Valorile de referință sunt maxim 3% deficit bugetar și maxim 60% datorie publică. 

Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 6,6% și se îndreaptă spre 7% anul acesta. Reîncadarea în nivelul de 3% este prevăzută în planul trimis la Bruxelles într-o perioadă de 7 ani.

Datoria publică la finele lui 2023 a fost de 48,8% din PIB, a crescut până la 51,4% în iunie 2024 și există riscul de a atinge nivelul de 60% din PIB pe termen mediu.

3. Ratele dobânzilor pe termen lung

Dobânda pe termen lung (cu referința standard pe zece ani) să fie cu cel mult două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Acest indicator a fost de 6,4% pentru România, depășind astfel valoarea de referință de 4,8% din Zona Euro.

4. Stabilitatea cursului de schimb

Este necesară participarea la mecanismul cursului de schimb (MCS II) timp de cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central din cadrul MCS II (+/-15%) și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

Cursul de schimb al leului a avut variații foarte mici în ultimii ani dar intrarea în MCS II este încă departe și necesită îndeplinirea prealabilă a celorlalte criterii.

La aceste criterii economice, se adaugă și un criteriu juridic, referitor la armonizarea anumitor prevederi legislative. Și aici mai sunt de pus la punct anumite texte de lege.

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!