Câştigul salarial mediu brut lunar se calculează prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri, la numărul mediu al salariaţilor. În sumele brute plătite salariaților sunt cuprinse:

  • sumele brute plătite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (salariul de bază, inclusiv pentru timpul suplimentar, sporuri, indemnizații, premii/bonusuri/beneficii, primele excepționale, sumele acordate pentru transportul la/de la locul de muncă, pentru concediul de odihnă neefctuat etc.
  • sumele brute plătite din fondul de salarii pentru timpul nelucrat (concedii de odihnă, studii, zile de sărbători, evenimente familiale, șomaj tehnic etc.)
  • contravaloarea drepturilor în natură și ajutoarele bănești
  • sumele acordate din profitul net al unității

Câştigul salarial mediu NET lunar rezultă prin scăderea din sumele brute plătite aferente câştigului salarial mediu brut lunar a contribuţiei de asigurări sociale (CAS), a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi a impozitului pe venit, rezultatul fiind împărţit la numărul mediu al salariaţilor.

Concret, în luna august 2024, câștigul salarial mediu brut (doar simplificat denumit salariu brut, acesta fiind mai mic, undeva pe la o medie de 95% din câștigul brut) a fost de 8.443 lei iar câștigul salarial mediu net (aproximat drept „bani în mână”) a fost de 5.158 lei.

De reținut, raportul între brut și net a fost în august 2024 de circa 1,63, în loc de 1,71, cum ar fi rezultat din impozitarea sumei de 8.443 lei (care ar fi dat un net de 4.939 lei). Ceea ce indică faptul că nu toate câștigurile salariale sunt purtătoare de impozit și nici nu pot fi luate ca atare drept reper pentru drepturile la pensie.

Ce este puterea de cumparare?

Toate aceste sume sunt prezentate în termeni nominali. Evoluția lor în timp trebuie ajustată cu indicele prețurilor la consumator (IPC), care măsoară inflația. Dacă indicele câștigului salarial este mai mare decât inflația, atunci avem o creștere a puterii de cumpărare, dacă este mai mic, avem o scădere.

Indicele câştigului salarial mediu brut/net se calculează ca raport între câştigul salarial mediu brut/net din luna curentă şi cel din luna de comparaţie (de regulă, aceeași lună anului anterior), exprimat procentual. 

Indicele câştigului salarial REAL se calculează ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei, exprimat procentual. Atenție, cei doi indici nu se scad ci se face împărțirea primului la cel de al doilea. De pildă, în august 2024, majorarea „salariului net” față de august 2023 a fost de 13,8% (indice 113,8) iar creșterea prețurilor de 5,1% (indice 105,1). 

Astfel, puterea de cumpărare s-a îmbunătățit cu 8,3% (1,138:1,051= 1,0827) și nu cu 8,7%. Prin urmare, „salariul real” a crescut cu 8,3%. De principiu, majorarea salariilor nu poate fi separată de creșterea prețurilor, acestea din urmă fiind, în parte, o consecință a existenței mai multor bani în piață. Ceea ce necesită mai multe produse și servicii (sau de o calitate superioară) pentru a nu fi erodată puterea de cumpărare, de unde corelația dezirabilă între salarii și productivitatea muncii. 

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!