Ambii indicatori măsoară inflația la consumator, dar IPC face acest lucru după metodologia națională, în timp ce IAPC după cea ARMONIZATĂ la nivel european, de unde și A-ul din abreviere.

Atât IPC cât și IAPC sunt comunicate lunar dar IPC este mult mai larg mediatizat la nivel național, în timp ce IAPC este introdus în analizele Eurostat.

Conform principiului „naţional” al consumului, IPC reflectă variaţiile preţurilor tuturor bunurilor şi serviciilor achiziţionate de consumatorii rezidenţi în ţara respectivă, inclusiv ale cheltuielilor efectuate de aceştia în străinătate.

Alternativa IAPC constă în aplicarea principiului „intern”, care ia în considerare toate cheltuielile de consum realizate în ţara respectivă, indiferent de statutul de rezident/nerezident al consumatorilor. 

De reținut, cheltuielile de consum luate în calculul IPC conform definiţiei naţionale pot varia de la o ţară la alta.

Care este cel mai important factor de diferentiere dintre IPC si IAPC?

Cel mai important factor care diferențiază cei doi indicatori este modul de tratare a costurilor aferente locuinţelor ocupate de proprietari. În 16 dintre cele 27 de state membre, aceste costuri se exclud din calcul, în timp ce în restul de 11 se aproximează prin chirii imputate proprietarilor sau prin cheltuieli asociate creditelor ipotecare.

IPC este agregat în România pe baza a trei mari componente:

  • produse alimentare
  • produse nealimentare (care includ, discutabil, energia electrică, gazele, energia termică etc.) și
  • servicii

IAPC identifică 12 grupe distincte de produse și servicii.

Ponderile (partea din coșul de consum) utilizate de IPC sunt cele din urmă cu doi ani în timp ce la IAPC din anul anterior.

Diferențele semnificative în structură mai vizează sfera de cuprindere pentru serviciile de sănătate, protecţie socială şi educaţie, precum și modificarea calității produselor, introducerea de noi produse sau produsele sezoniere.

Cu toate acestea, diferențele rezultate din calculul efectiv sunt destul de reduse. Concret, pentru luna septembrie 2024, IPC lunar a fost 0,40% iar IAPC s-a situat la 0,46%, rata anuală a inflației de 4,62%, în timp ce pentru Eurostat a fost publicat nivelul IAPC de 4,8% iar inflația MEDIE anuală a fost în a noua lună a anului curent, de 6,1% pe metodologie națională și 6,4% pe cea armonizată la nivel european.  

Ca utilitate practică, IPC se folosește la fundamentarea măsurilor de politică economică la nivel național (de pildă, indexări de pensii sau salarii, modificarea impozitelor locale etc.), în timp ce IAPC este relevant pentru comparații internaționale (edificator, pentru aderarea la Zona Euro, criteriul Maastricht de a avea o inflație de cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei state utilizează, logic din perspectiva comparabilității, IAPC și nu IPC).  

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!