„Bună ziua,

Îndrăznesc să vă deranjez cu o situație, oarecum disperată, aș spune eu. Am găsit datele dumneavoastră de contact pe Internet și am văzut că ați răspuns, punctual, mai multor persoane.

Încep cu începutul: datorii la IFN uri de aproximativ 40.000 de lei,12 instituții în total. Nu am apelat la ei de drag, ci de nevoie, deoarece în 2021-2022 am fost în șomaj și am rămas cu o restanță la minunata bancă Raiffeisen, care, evident, m-a raportat.

Deși eu plăteam inclusiv asigurare pentru șomaj, nu au fost deschiși la nimic. Mama s-a imbolnăvit între timp, cancer mamar, costuri uriașe, singurul copil. Am încercat să fac tot posibilul să o ajut. Am intrat în acest cerc vicios, dar, mi-am plătit la timp ratele, cu greu.

Luna trecută însă, nu am mai reușit. Gradul meu de îndatorare a devenit uriaș( nu știu cum să calculez), ratele mele lunare mult peste salariul meu.Doar la trei dintre ele, sumele minime de plată depasesc salariul.

DINAINTE de a avea vreo zi întârziere, am scris mail tuturor IFN urilor,pentru a-i avertiza de situatia mea. Am primit greu răspuns. Doar doua dintre ele mi-au oferit oarecum o posibilitate de eșalonare. Restul, au refuzat.

Vorbesc de Credius, Biroul de Credite Rapide, Terra Credit IFN, OK Credit IFN, Simplu IFN, Hora Credit IFN, Credit Prime, Flex Credit IFN.

Mai mult, au continuat să adauge sume la dobânzile și așa mari. Credit 7 si Viva Credit au revenit cu o propunere, însă efectiv nu reusesc sa le mai fac față.

La un moment dat, am avut o speranță, cand am auzit de legea cea nouă, a plafonării dobânzilor, însă văd că se tărăgănează situația.

Departe de mine dorința de a nu-mi achita datoriile, însă dobânzile sunt uriașe și nu mai pot. Curând , venitul meu se va diminua drastic, deoarece lucrez în învâțâmânt si neavând statut de titular, jumătate din catedră deja am pierdut-o în favoarea unui profesor titular.

Nu știu cum să mai procedez.

Vă mulțumesc! Aștept un răspuns, cât de repede se poate, deoarece mă apropii, la unele, de cele 30 de zile de întârziere”, intreaba un cititor.

RASPUNS

Stimata doamna,

Pentru rezolvarea problemei supraindatorarii, cauzata de faptul ca ati obtinut prea multe imprumuturi de la IFN-uri, va trebui faceti restructurarea respectivelor credite.

Restructurarea unui credit este un drept conferit de lege (OUG 50 din 2010 privind contractele de credit), in vederea gasirii unor solutii pentru achitarea datoriilor, in vederea evitarii executarii silite.

Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită, conform OUG 50 din 2010 privind contractele de credit (Vedeti aici detalii).

Concret, in baza acestei legi, IFN-urile trebuie sa va reduca ratele lunare, prin scaderea dobanzilor, amanarea platii ratelor sau diminuarea costurilor, astfel incat sa puteti plati datoriile.

Asadar, solutia este sa trimiteti la IFN-uri cereri de restructurare a creditelor, conform prevederilor OUG 50 din 2010.

Daca IFN-urile nu va raspund, sfatul meu este sa va adresati CSALB, in vederea gasirii unei solutii amiabile (vedeti aici cum puteti proceda).

Bancile si IFN-urile sunt obligate sa evite supraindatorarea clientilor

Mai trebuie sa stiti ca bancile si IFN-urile sunt obligate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), sa evite supraindatorarea clientilor, cum este cazul dumneavoastra.

Concret, inainte de aprobarea unui imprumut, bancile si IFN-urile trebuie sa verifice la Biroul de Credit si prin alte mijloace daca suma ratelor lunare ale celui care solicita imprumutul nu depaseste 40% din salariu.

In caz contrar, bancile si IFN-urile nu pot acorda un nou credit, decat cu anumite exceptii (vezi aici Norma BNR privind gradul de indatorare).

De aceea, sfatul meu este ca in cererile de restructurare a creditelor sa invocati si faptul ca acestea au fost aprobate cu nerespectarea Regulamentului BNR.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema supraindatorarii.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!