„Buna ziua,
Am ajuns sa am prea multe credite la ifn- uri și acum nu-mi ajunge pensia sa  plătesc ratele lunare. Am avut promisiuni de refinanțare care ar fi putut rezolva problema dar m- au tot amânat, până când ca sa nu am intarzieri mari am făcut alte împrumuturi și acum nu mă mai ajuta nimeni. Nu am primit refinanțarea și acum m- am blocat. Ce as putea sa fac?”, intreaba o cititoare.

RASPUNS

Stimata doamna,

In cazul dumneavoastra, refinantarea creditelor de la IFN-uri cu un credit de la banca, pe termen mai lung, de pana la 5 ani, poate reprezenta solutia pentru a scapa de supraindatorare.

Creditele IFN-urilor au dobanzi de peste 30 de ori mai mari decat imprumuturile acordate de banci, de aceea printr-o refinantare ati putea plati toate datoriile la IFN-uri si sa aveti o rata la banca reprezentand maxim 40% din pensie, limita legala.

O problema pentru aprobarea unei refinantari ar putea aparea daca aveti restante la creditele de la IFN-uri si ati fost raportata la Biroul de Credit.

In acest caz, acordarea unei refinantari de catre banci va fi destul de dificila si va depinde de marimea restantelor si de numarul de zile de intarziere.

Intr-o astfel de situatie, solutia este restructurarea creditelor de la IFN-uri, prin amanarea platii ratelor, diminuarea dobanzilor sau rescadentarea datoriei.

Recent a intrat in vigoare Legea nr.243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, care va da dreptul sa cereti IFN-urilor scaderea dobanzilor, daca acestea sunt peste limita legala (vedeti aici ce trebuie sa faceti).

Pe de alta parte, OUG 50/2010 obliga IFN-urile sa va ofere solutii pentru plata datoriilor, in vederea evitarii executarii silite (vedeti aici detalii).

Ce trebuie sa faceti pentru a scapa de supraindatorare

Pentru rezolvarea problemei supraindatorarii cu credite de la IFN-uri, trebuie sa trimiteti la acestea cereri in care sa solicitati doua lucruri:

  1. Scaderea dobanzii, conform Legii nr.243/2024;
  2. O solutie pentru restructurarea imprumuturilor, pentru evitarea executarii silite, conform OUG 50/2010.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu creditele de la IFN-uri.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Categorii:

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!