„Buna ziua am prea multe credite, stiu ca este si vina mea dar ifn-urile mi-au tot acordat credite, am luat credite pentru  achita alt credit si uite asa am ajuns într-o situație în care nu le pot achita pe toate lunar.

Suma totală a creditelor depaseste suna de 4000 lei in conditiile in care eu iau salar 2300 lei,am incercat sa le explic aceasta situatie tuturor ifn-urilor dar nu am ajuns cu ei la un numitor comun,toți ma amenința că ma vor executa silit.

La hora credit de exemplu trebuie sa fac plată din 14 in 14 zile cate 590 lei si nu imi scade din principal deloc doar dobânda,la una am 1300 lei luna,la una 600,la una 300,la un 225,la una 280 ,una 755 si la una 1120 .

Sunt toate ifn-uri si nu pot ajunge la un numitor comun cu ei,ma suna zilnic toți de 10 ori pe zi si tot spun ca imi vor executa imobilul care țin sa precizez ca nu este pe numele meu,nu am nimic pe numele meu decât salariul.

La hora credit am luat 2100 si acum am ajuns la 7800 lei din cauza penalitatilor de intarziere am tot făcut plăți de cate 100 lei la fiecare dar nu mi-a scăzut de loc din principal doar din dobânda.

As vrea sa stiu ce solutii am si daca pot pune sechestru cum ma amenința ei pe casa care este pe numele tatălui meu el inca traieste dar mama a murit sau m-a mai Amenințat că pot pune sechestru si pe bunurile celor din familie pentru ca sunt rudenii de gradul 1 si eu fac parte din familie. As vrea sa stiu daca pot face asta sau doar vor sa ma intimideze.  

Nu am cum sa plătesc toate creditele astea deoarece sunt foarte multi banii in conditiile in care eu am salar 2300 lei. Multumesc anticipat pentru raspuns!”, intreaba un cititor.

RASPUNS

Stimata doamna,

Daca ati ajuns sa aveti rate la creditele de la IFN-uri precum Hora Credit inca o data mai mari decat salariul, este clar ca sunteti mult mai indatorata decat este normal.

Ratele la credite nu trebuie sa depaseasca 40% din venituri, conform normelor privind gradul de indatorare impunse IFN-urilor si bancilor de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Daca ati reusit sa obtineti atat de multe credite de la IFN-uri si sa ajungeti supraindatorata, probabil ca unele IFN-uri v-au aprobat imprumuturi cu nerespectarea normei BNR privind gradul de indatorare.

IFN-urile si bancile trebuie sa verifice la Biroul de Credit, inainte de aprobarea creditelor, gradul de indatorare al clientilor.

Ce puteti face pentru scaderea datoriilor la IFN-uri

Pentru va diminua datoriile la IFN-uri, trebuie sa trimiteti acestora cereri in vederea restructurarii imprumuturilor.

Motivati aceste cereri cu situatia de supraindatorare in care ati ajuns, din cauza nerespectarii normei BNR privind gradul maxim de indatorare.

IFN-urile sunt obligate de legea contractelor de credit (OUG 50/2010) sa ofere clientilor care nu-si pot plati ratele din cauza dificultatilor financiare solutii de evitare a executarii silite.

Printre aceste solutii se regasesc refinantarea, restructurarea creditelor, amanarea platii ratelor sau diminuarea datoriilor, in vederea scaderii ratelor lunare, astfel incat sa puteti plati creditele (vezi aici detalii).

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la IFN-uri (sau daca nu primiti raspunsuri) la cererile de restructurare a creditelor, pentru a va ajuta sa rezolvati problema supraindatorarii.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!