Executarea silita, prin poprirea veniturilor si sechestru pe bunuri, pentru neplata unui credit luat de la o banca sau IFN, se poate face conform prevederilor OUG 50 din 2010 privind contractele de credit.

  • Executarea silita poate incepe doar dupa 3 luni de la declararea scadentei anticipate, conform articolului 38 din OUG 50/2010:

„(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.

  • Scadenta anticipata poate fi declarata doar dupa 90 de zile de restante, conform articolului 38 din OUG 50/2010:

„(9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.”

Asadar, executarea silita se poate face doar dupa o perioada de 6 luni de restante la un credit.

In toata aceasta perioada, bancile si IFN-rile trebuie sa ofere clientilor solutii de achitare a datoriei (vezi aici detalii).

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!