„Buna ziua, 
De câteva luni bune mă confrunt cu fonomenul ifn-urilor de la care am tot luat sume mici, pe care în prezent îmi este foarte greu să le mai achit. Mă puteți ajuta vă rof cu un sfat, cum ar trebuie să abordez problema cu dânșii pentru a beneficia de o reducere a ratei, o reeșalonare a liniilor de credit sau de o amânare la plată.
Vă mulțumesc!”, intreaba o cititoare.

RASPUNS

Stimata doamna,

Pentru rezolvarea problemei datoriilor la creditele prea multe luate de la IFN-uri, trebuie sa faceti urmatorii pasi:

  • Trimiteti la IFN-uri cereri pentru revizuirea dobanzii la credite, conform prevederilor Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor. Aceasta lege interzice IFN-urilor sa solicite dobanzi care sa depaseasca dublul valorii unui imprumut. Vedeti cum se aplica Legea 243/2024 in acest articol.
  • In acelasi timp, solicitati IFN-urilor sa va ofere o solutie de restructurare a creditelor, pentru a le putea plati. IFN-urile si bancile sunt obligate de lege (OUG 50/2010 privind contractele de credit) sa va ofere solutii de restructurare a datoriilor, in vederea evitarii executarii silite. Aceste solutii includ reducerea datoriei, reesalonarea, amanarea ratelor sau refinantarea creditelor. Vedeti aici detalii despre prevederile OUG 50/2010 privind restructurarea creditelor.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema datoriilor la credite.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Categorii:

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!