„Potrivit Statutului său (Legea nr. 312/2004), Banca Națională a României are ca obiectiv fundamental asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, reprezentând cea mai bună contribuție pe care politica monetară – principala atribuție a autorității monetare – o poate aduce la creșterea durabilă a economiei.

BNR formulează și implementează politica monetară în contextul strategiei de țintire directă a inflației, adoptata in august 2005, având o țintă staționară de inflație de 2,5 la sută ±1 punct procentual, incepand din decembrie 2013, compatibilă cu definiția stabilității prețurilor pe termen mediu în economia românească.

Conjunctura specifica anului 2023

În conjunctura specifică a anului 2023, politica monetară a urmărit readucerea durabilă a ratei anuale a inflației pe orizontul mediu de timp în linie cu ținta staționară de inflație, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu spre lung, într-o manieră care să contribuie la o creștere economică sustenabilă.

Implicit, s-a urmărit crearea premiselor pentru coborârea ratei anuale a inflației pe orizontul mai îndepărtat de timp la un nivel compatibil cu definiția cantitativă a stabilității prețurilor adoptată de BCE.

Cadrul macroeconomic și financiar al anului 2023 a rămas dificil și marcat de aspecte mixte, în contextul efectelor de ansamblu generate pe plan intern și la nivel european/mondial de amplele șocuri globale pe partea ofertei produse în anii precedenți (in contextul pandemiei de coronavirus și al războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei), precum și pe fondul măsurilor și politicilor economice aplicate ca răspuns de către autorități…

În această conjunctură, rata anuală a inflației a coborât în decembrie 2023 la 6,61 la sută, sub nivelul prognozat, de la 16,37 la sută la finele anului precedent, în principal pe seama scăderilor ample de ritm consemnate de prețurile alimentelor procesate și de prețurile energiei, și cu un mic aport al evoluțiilor de pe segmentele LFO și combustibili, în timp ce subcomponentele mărfuri nealimentare și servicii de piață ale inflației de bază au continuat să-și mărească dinamica pe ansamblul anului, deși vizibil mai temperat decât în 2022.

Drept urmare, rata anuală a inflației CORE2 ajustat a înregistrat, la rândul ei, o scădere importantă și peste așteptări în 2023, dar sensibil mai modestă decât cea a ratei anuale a inflației headline, coborând în decembrie 2023 la 8,4 la sută, de la 14,6 la sută la finele anului precedent.

În același timp, rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre ale UE) s-au redus în decembrie 2023 la 10,4 la sută și la 9,7 la sută, de la 13,8 la sută, respectiv 12,0 la sută în decembrie 2022.”

Sursa: Raportul anual 2023 al BNR

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!