Un transfer tip SEPA inseamna un transfer in euro intre doua banci din Europa care dureaza cateva secunde, daca este instant, sau maxim 2 zile lucratoare, daca este standard, spre deosebire de un transfer bancar international obisnuit, tip SWIFT, care poate dura intre 3 si 5 zile lucratoare.
Transferurile tip SEPA (Single Euro Payments Area) se pot face doar in euro si doar intre bancile din statele membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Romania.
Cat costa un transfer SEPA?
Un transfer tip SEPA are comisioane identice cu cele pentru un transfer intern, in moneda din tara respectiva, conform normelor europene. De exemplu, daca pentru un transfer interbancar in lei comisionul este 5 lei, acelasi comision se va aplica si pentru un tranfer in euro tip SEPA.
Transferurile tip SEPA au regim de comisionare tip SHA (share), ceea ce inseamna ca taxa va fi suportata in comun, atat de cel care face transferul, cat si de cel care incaseaza banii, fireste, daca banca aplica un astfel de comision, pentru ca unele banci nu au comisioane pentru incasari, ci doar pentru plati.
Care sunt tarile din zona SEPA?
Un numar de 36 de tari (cele 27 de state membre UE plus alte 9 tari) fac parte din zona SEPA, unde se pot face transferuri in euro tip SEPA:
- Statele zonei euro: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania și Slovenia;
- Statele zonei non-euro: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Marea Britanie;
- Statele membre ale Spațiului Economic European (European Economic Area – EEA): Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Monaco, San Marino, Andora si Vatican.