Alegerea brokerului si a platformei sau aplicatiei online pentru investitii in actiuni, obligatiuni, criptomonede sau valute este cel mai important lucru, pentru evitarea unei inselatorii.
Asta pentru ca TOATE fraudele online se fac pe platforme si aplicatii care par credibile, dar de fapt sunt false si neautorizate.
Cum iti dai seama ca o aplicatie sau platforma de investitii este o inselatorie, o teapa?
Regulile dupa care trebuie sa te ghidezi sunt urmatoarele:
- TOATE ofertele de investitii foarte atractive, cu mari castiguri, in scurt timp, pe care le vezi pe Facebook, Instagram sau alte retele sociale sau le primesti prin mesaje pe Whatsapp sau e-mail sunt inselatorii/fraude online. Asa ca pe acestea le excludem din start.
- Alege sa-ti investesti banii doar prin brokeri si platforme de investitii autorizate in Romania, de institutia abilitata de lege, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
- Va recomand sa alegeti firmele si platformele de investitii care au sediul in Romania si care nu sunt doar online.
Pe site-ul ASF exista o lista (registru) cu „entitati care presteaza servicii si activitati de investitii in Romania” (brokeri de investitii). Gasiti aceasta lista in articolul de pe Intreababanca.ro.
Lista ASF include insa peste 762 de firme de investitii, cele mai multe staine, multe dintre acestea cu sediul in Cipru, considerat un paradis fiscal.
Asa incat este foarte greu de ales un broker de acolo, de aceea am facut o selectie a brokerilor din Romania in articolul publicat pe Intreababanca.ro.
Cum sa alegi un broker dintr-o lista de 700 de firme?
Primul criteriu care ne confera increderea ca nu pierdem banii este sa-i incredintam unei firme autorizata si cu sediul in Romania.
Exista brokeri independenti, autorizati, cu sediu si cu traditie in Romania, precum XTB, Tradeville, Estinvest, Goldring, Prime Transaction, Investimental.
Majoritatea acestor firme ofera doar investitii in actiuni, insa unele, precum XTB, ofera si alternativa criptomonedelor.
De ce sa alegi un broker autorizat si cu sediul in Romania?
Exista cel putin doua motive:
1. Eviti potentialele fraude sau inselatorii;
2. Poti fi despagubit in cazul falimentului firmei de investitii, de catre Fondul de Compensare a Investitorilor din Romania, in limita maxima de 20.000 de euro/investitor;
De aceea, nu va sfatuiesc sa faceti investitii prin aplicatii sau platforme existente doar online, precum Revolut sau Coinbase, ci sa alegeti firme de investitii care au sediul in Romania.
Fondurile de investitii ale bancilor
O alta varianta de investitii sunt fondurile administrate de firmele de investitii detinute de banci, precum BT Asset Management, detinuta de Banca Transilvania, sau Erste Asset Management, a Erste Bank, unde se poate incepe cu o investitie minima de o unitate de fond, care valoreaza in jurul a 10 euro.
Buna ziua! Și eu am fost înșelată de escroci ….prima oara ma sunat o Doamna și am FC transfer de 1250 Ron din banca așa a început totul era un domn și o Doamna …Doamna este din afara și spunea că face și Doamna dar de la 50000 de euro în sus …
DL din Romania da exact ne arata sume foarte mari i-am cerut să retrag am retras dar cum… Când au fost alegerile în America și a câștigat Tramp ne-a FC așa zis o linie de credit escrocul ..am cerut să mergem sa împrumutam acești bani pe care nu-i aveam și pt deplasare ne-a dat 3000 de euro …
ne-am întors am depus cei 13000 și după au închis telefoanele ne trimitea mereu să depunem la cripto monete exact că era pt comision că nu dura 72 de euro dar sa știți că lucrează cu firma erau la birouri vorbim de ceva foarte grav …pentru că ei au început cu contract ștampilat au tot tot .. est invest / și Nvidia …
Ati facut plangere la Politie?
Ati facut o reclamatie la banca prin care ati facut tranferul catre escroci?