„După câte luni de neplata a ratei decurg IFN urile la soluționare silita și oprirea pe salariu? Sau fiecare au  un termen de întârziere diferit?”, intreaba o cititoare.

RASPUNS

Stimata doamna,

Conform legii (OUG 50/2010), executarea silita pentru neplata unui credit obtinut de la IFN-uri sau banci nu se poate face decat dupa 6 luni de restante.

Nu exista un termen diferit, in functie de tipul creditului sau de IFN sau banca, acest termen legal se aplica in toate cazurile.

Dupa ce inregistrati restante la credit mai mari de 90 de zile (3 luni) consecutiv, IFN-ul sau banca poate declara imprumutul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca trebuie platit integral, nu in rate, conform articolului 38, aliniatul (9) din OUG 50/2024:

„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.”

Acelasi articol din lege, la aliniatul (10), arata urmatoarele:

„Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.”

Asadar, IFN-ul poate declara un credit scadent anticipat dupa 3 luni de restante, iar dupa alte 3 luni, in total 6, poate initia procedura de executare silita prin poprirea salariului/pensiei si sechestru pe bunuri imobile, precum masina.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu creditele de la IFN-uri.

Cu stimă
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!