„Bună seara domnu Vasile .

Am văzut pe un forum ca sfătuiți pe cei înșelați de brokeri falși est-invest.org. Am pățit și eu de curând acest lucru. Am început cu 250 dolari.

După vreo săptămână mi.au zis ca au o oferta avantajoasa sa depun 5200 dolari și îmi dau și ei un bonus de 5000 dolari sa facă tranzacții sa ii înmulțim ca să fie o suma mai mare pentru halvingul din aprilie. 

Precizez ca banii i-am alimentat prin exodus la atm unde se cumpara bitcoin ( deci am cumparat bitcoin de suma de 5200 dolari) am si chitantele precum am cumparat bitcoin de la atm ,apoi am trimis pe platforma est-invest.org  unde am cont protejat cu parola.

După vreo săptămână și ceva am ajuns la suma de 20150 dolari . Ei au făcut tranzacții.  Am totul salvat pe platforma.

Ei acuma mi.au zis sa facem transfer pe exodus sa ii scot numerar, aici mi.au zis ca is blocați în blockchain ca e suma prea mare și sa pun 25% din valoarea totala adică în jur 5100 dolari ca să ii deblochez ca să arat ca sunt o persoana reala și nu un robot. 

Asa am pus și aceasta suma tot la atm de bitcoin ,mi.au dat un cod qr care sa îl scanez sa fac depozitul pentru deblocare( am alegat și poze cu documente care mi.au trimis  ,dar din cauza ca am pus ceva mai mult cumva am alimentat contul care era deja blocat,  și ar trebui sa mai pun o data suma exacta. 

Dar nu mai sunt dispus deoarece cred ca e o înșelătorie si ii pierd și aceștia.  

Ce părere aveți? Ce ar trebui sa fac? Am aproape 11000 de dolari pierduți pana acuma”, intreaba un cititor.

RASPUNS

Stimate domn,

Intr-adevar, platformele est-invest.org si est-invest.pro (foto), activa si in prezent, sunt site-uri tip inselatorii (scam), create de falsi brokeri de investitii, de fapt niste escroci.

Aceste site-uri copiaza numele unei cunoscute societati de brokeraj romanesti, fondata inca din 1995, cu adresa de internet estinvest.ro (vezi foto), pentru a-i pacali pe oameni.

De altfel, Estinvest Romania a publicat pe site un avertisment privind tentativele de fraude prin investitii in actiuni (vezi mai jos anuntul Estinvest).

Din reteta inselaciunii cu investitii in actiuni sau criptomonede precum bitcoin fac parte ingredientele mentionate si de dumneavoastra:

  • investitie mica la inceput, chiar cu acordarea unor bonusuri din partea falsilor brokeri;
  • promisiunea unor castiguri foarte mari, in scurt timp;
  • transferuri de bani prin aplicatii sau ATM-uri de criptomonede (bitcoin), pentru a se pierde urma tranzactiilor;
  • conturi false pe platforme controlate de escroci, unde apar castiguri nereale ale investitiilor;
  • bani pretinsi blocati in aplicatii cunoscute, precum Blockchain, cu scopul de a va pacali sa le trimiteti si mai multi bani, pentru deblocarea si retragerea investitiilor;

Sfatul meu

Sfatul meu este ca inainte de a face o investitie in actiuni sau criptomonede sa va asigurati ca brokerul sau firma de investitii este reala si autorizata in Romania.

Puteti verifica firmele de brokeraj pentru investitii autorizate in Romania, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), la acest link.

Niciodata sa nu investiti bani sau sa transferati bani unor persoane necunoscute, care v-au acostat pe Facebook, Whatsapp sau alte retele sociale, pentru ca intotdeauna este vorba de un escroc.

Cum va puteti recupera banii pierduti

Pentru a va putea recupera banii pierduti, trebuie sa faceti o plangere la Politie, pentru inselaciune.

De asemenea, transmiteti informatiile pe care le aveti privind inselaciunea la alte autoritati responsabile, precum ASF sau BVB.

Despagubirile pentru investitii pierdute nu se pot primi, din partea ASF, decat in cazul entitatilor de investitii autorizate in Romania.

Trimiteti si la banca prin care ati facut transferurile de bani o cerere privind anularea platilor (refuz la plata).

Alerta Estinvest Romania privind inselaciunile cu investitii:

Alerta tentative de fraude financiare prin anunturi pe retelele social media!

In ultima vreme se observa o crestere alarmanta a anunturilor pe retelele sociale care promit castiguri mari si rapide din investitiile in actiuni, folosind imaginea unor companii de renume sau nume de personalitati cunoscute pentru a atrage investitorii neexperimentati.

Va avertizam asupra existentei acestor tentative de frauda care directioneaza potentialii investitori catre tranzactionarea pe platforme neautorizate sau simulari ale paginilor oficiale ale companiilor.

Aceste reclame, ce includ promisiuni exagerate, sunt inselatoare si utilizeaza fara permisiune imaginea unor societati, ale reprezentantilor sai sau a unor persoane publice. Accesarea acestor postari este periculoasa din perspectiva securitatii cibernetice si protectiei datelor personale, dar mai ales pentru ca oferind speranta unor castiguri tentante, determina multe persoane sa plateasca sume pe care probabil nu le vor mai recupera nicioadata.

  • Fiti suspicios daca va sunt oferite castiguri prea bune pentru a fi adevarate, de cele mai multe ori se dovedeste ca ceea ce vi se propune este imposibil de realizat. Promisiunea unor profituri mari, rapide sau sigure, trebuie sa fie un semnal de alarma pentru dvs, deoarece intra in contradictie atat cu logica investitiilor cat si cu prevederile legale! Analizati cu atentie compania sau produsul in care intentionati sa investiti pentru a va asigura de autenticitatea lor dar si pentru a intelege riscurile la care va expuneti.
  • Trebuie sa constientizati ca imaginile pot fi usor falsificate, astfel simpla prezenta vizuala a unei personalitati sau a logo-ului unei companii nu trebuie sa va castige increderea. Au fost semnalate atat clonarea site-urile unor societati listate cat si atribuirea unor false identitati ale brokerilor autorizati. Asigurati-va ca personalele care va contacteaza sunt cele care pretind ca sunt si verificati daca afirmatiilor lor pot fi confirmate si din alte surse.
  • Inainte de a investi, cercetati temeinic daca platforma sau brokerul respectiv sunt autorizati sa presteze serviciile oferite, verificati-le istoricul si renumele pe piata de capital. Consultati sursele oficiale, site-urile Autoritatii de Supraveghere Financiara (asfromania.ro) sau al Bursei de Valori Bucuresti, contactati telefonic sau vizitati sediul intermediarului cu ajutorul caruia va ganditi sa investiti.
  • Fiti vigilenti cu datele oferite persoanelor necunoscute, nu dezvaluiti informatii personale sau bancare sensibile fara sa va asigurati ca sunteti in siguranta. Nu accesati link-uri si nu descarcati fisiere daca sursele nu sunt de incredere. Retineti ca nici o societate de brokeraj nu va solicita sa faceti un transfer financiar inainte de semnarea documentelor contractuale.
  • Educatia si constientizarea sunt armele eficiente impotriva fraudei asadar explicati prietenilor si familiei cum se pot proteja impotriva inselaciunilor financiare. Nu ezitati sa cereti ajutorul autoritatilor daca suspectati ca dvs sau un cunoscut sunteti vizati de oferte ilicite.

Cumpararea de actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti este o varianta preferata de cei care inteleg potentialul de castig al invesitiilor in societatile listate la bursa locala dar si riscurile implicate.

ESTINVEST, prezenta pe piata de capital romanesca de peste 25 ani, te sfatuiteste sa iti alegi ca parteneri de investitii profesionisti care si-au dovedit seriozitatea de-a lungul anilor si iti ofera sprijnul pentru a identifica intrumentele financiare potrivite profilului tau. (Sursa: Estinvest.ro)

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor pentru inselatoria cu investitii prin Est-invest.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!