„Buna ziua as vrea sa vă întreb dacă am o bancă și nu o fost plătit pot sa fac o refinanțare ?”, intreaba o cititoare.

RASPUNS

Stimata doamna,

Daca aveti restante la un credit, veti avea probleme daca vreti sa faceti o refinantare.

Intarzierile de peste 30 de zile la plata ratelor sunt raportate la Biroul de Credit, baza de date cu rau platnici, pe care atat bancile, cat si IFN-urile, sunt obligate sa o consulte inainte de aprobarea creditelor.

Consultarea Biroului de Credit inainte de aprobarea unui imprumut este necesara pentru verificarea riscului clientului, bazat pe comportamentul anterior de plata.

De asemenea, la Biroul de Credit este verificat si gradul de indatorare, adica suma ratelor la credite, care nu trebuie sa depaseasca 40% din venituri, conform normelor BNR (vezi aici detalii).

Bancile refuza, de regula, solicitarile de refinantare a celor cu restante de valori mari si pe perioade indelungate la imprumuturile obtinute anterior.

Cu toate acestea, faptul ca figuranti in Biroul de Credit nu presupune o excludere din start pentru obtinerea unui imprumut: daca restantele sunt pe perioade scurte si nu au valori mari, iar situatia financiara din prezent este buna (aveti salariu ridicat), aveti sanse de obtinere a unei refinantari.

Iata ce spune Banca Transilvania:

„Dacă în prezent figurezi în sistemul de evidență al Biroului de Credit, nu înseamnă că nu mai poți lua un credit de la noi.

În acest caz, vom analiza (pe lângă situația ta de la Biroul de Credite) și situația ta materială și familială, pentru a decide dacă ești eligibil pentru un nou credit, conform normelor și politicilor noastre de creditare.”

Nu luati credite de la IFN-uri daca aveti restante!

Sfatul meu, daca aveti rate neplatite la credite vechi, este sa nu luati noi imprumuturi de la IFN-uri.

IFN-urile profita de pe urma celor care sunt in Biroul de Credit si sunt refuzati de banci. Ba chiar isi fac reclama precum „acordam credite rau platnicilor”.

De ce nu trebuie sa luati credite de la IFN-uri daca aveti deja datorii? Pentru ca va veti supraindatora!

Creditele de la IFN-uri au dobanzi foarte mari, in comparatie cu bancile, si trebuie rambursate intr-o perioada mult mai scurta, ceea ce va insemna un efort financiar mare, mai ales daca aveti deja alte datorii.

Riscati, astfel, sa intrati intr-o spirala a datoriilor, din care va fi greu sa scapati. Multi cititori au ajuns in situatia de a lua zeci de credite de la IFN-uri, in ideea de a scapa de datorii, dar au sfarsit si mai rau, cu rate pe care le este imposibil sa le mai achite.

Singura solutie pentru rezolvarea problemei datoriilor este sa le achitati pe cele vechi si sa nu faceti noi credite. 

Iar intre timp, incercati sa obtineti o refinantare, cu o dobanda mai mica, la o banca.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu refinantarea si plata datoriilor la credit.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!