Prima greseala pe care o fac victimele fraudelor online este sa aiba incredere in brokeri sau consultanti financiari pentru investitii in criptomonede precum bitcoin sau actiunile unor firme cunoscute, precum Hidroelectrica sau Tesla.

Acesti brokeri sunt persone necunoscute, vazute pe retele sociale precum Facebook, Instagram sau Whatsapp cu promisiuni de castiguri rapide si foarte mari.

Stratagema lor pentru a-i atrage pe oameni este simpla: pornesti cu o investitie foarte mica, sa spunem de 50 sau 100 de euro sau dolari, dar cu care poti castiga 1.000 sau 5.000 de euro, in doar cateva zile sau saptamani, nu vorbim de luni sau ani.

Ba chiar unii brokeri se ofera sa-ti dea ei 50 de euro, pentru a te convinge sa afacerea e reala si castigul posibil.

Cum gandesc multi oameni: pentru 50 de dolari merita sa vad daca e adevarat, daca intr-adevar pot sa castig 5.000 de euro. Mai ales ca as avea nevoie de niste bani. Asta este prima, si uneori greseala fatala.

De ce se lasa pacaliti oamenii? Din doua motive: 

1. Psihologic: orgoliul multora dintre noi nu ne permite sa acceptam o pierdere, cat de mica, astfel ca vom incerca inca o data, si inca o data, si uneori la nesfarsit, sa castigam ceva pentru a recupera pierderea. Ca in cazul jocurilor de noroc, dar si a altor jocuri, precum cel de sah.

2. Unii dintre noi suntem, pur si simplu, naivi (nu sunt atat de orgolios sa nu recunosc ca am si eu, ca fiecare, o doza de naivitate) si nu ne dam seama ca o poza, un text, un videoclip, niste cuvinte, un telefon, un mesaj, o aplicatie, este, pur si simplu, falsa: o inselatorie. 

Asta pentru ca acum tehnologia este atat de avansata incat falsurile (fakes) se fac foarte usor si sunt foarte credibile.

Asa incat, de cele mai multe ori, cei 50 de euro „investiti” in criptomonede sau actiuni se fac 100 de euro, apoi 200 de euro, iar uneori pot ajunge la zeci de mii de euro „investiti” si, fireste, pierduti.

Lectiile invatate: 

  • Niciodata, dar NICIODATA sa nu aveti incredere in persoane necunoscute, mai ales daca va acosteaza pe retele sociale sau alte mijloace online.
  • Intotdeauna, dar INTOTDEANA, o oferta de investitie cu castiguri mari si rapide de pe internet si retele sociale este o frauda.

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!