„Bancile ne pun mereu sa ne actualizam datele personale, iar pe de alta parte spun ca nu ne cer niciun fel de date, fiind vorba de niste fraude. Ce sa mai intelegem? Genereaza confuzie!”, se plange un cititor.
RASPUNS
Stimate domn,
Uneori primim de la banca solicitarea de actualizare a datelor personale sau de schimbare a parolelor, situatii de care hotii online (hackeri) profita pentru a fura banii din conturi.
Cum stim ca cererea de actualizare a datelor personale sau a parolelor vine de la banca sau de la un hot?
Este simplu: banca nu-ti trimite astfel de cereri prin e-mail, mesaje sau prin telefon, ci doar in aplicatia bancara.
De exemplu, actualizarea datelor personale la Banca Transilvania se poate face doar prin aplicatia bancii, BT Pay, pe site-ul bancii, Bancatransilvania.ro, sau intr-o unitate (vezi aici cum se actualizeaza datele personale la Banca Transilvania).
Nicio banca nu-ti va trimite prin e-mail sau mesaje linkuri catre diverse pagini de internet, pentru actualizarea datelor personale sau in alte scopuri, precum deblocarea cardului.
Iar atunci cand iti activezi o aplicatie bancara, datele de securitate primite prin e-mail sau telefon le primesti doar la cererea ta.
Ce trebuie sa stii
- Nu raspunde niciodata la e-mailuri sau mesaje nesolicitate pentru actualizarea datelor personale la banca sau pentru schimbarea parolelor la carduri sau aplicatii bancare;
- Daca nu esti sigur ca astfel de solicitari vin de la banca, suna la banca si verifica;
- Nu intrati pe linkuri din mesaje sau e-mailuri care par a fi de la banca, pentru ca aceasta nu trimite linkuri clientilor;
- Introduceti date personale si PIN-uri, coduri de securitate, doar in aplicatia bancii, instalata pe telefon, nu alte aplicatii sau pagini de internet, cu exceptia paginii de internet a bancii.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro