„Bună ziua,
În timp ce îmi căutam cu disperare loc de muncă, am gasit pe romjob un post de ajutor farmacist la Catena . După ce am trimis cv-ul pe whatsApp mi s-a cerut să fac o poză la buletin. Nu m-am gândit pe moment că ar putea fi o țeapă și am trimis buletinul. Bineînțeles că nu m-a mai sunat nimeni și era un anunț fals.
Acum simt că sunt în pericolul ca respectivii să facă un împrumut online pe numele meu cu ajutorul datelor din buletin sau chiar o eventuală falsificare a acestuia.
Vă rog să îmi spuneți dacă m-ar ajuta crearea unui cont la Biroul de credit sau ce soluții as avea pentru a împiedica luarea unui credit pe numele meu prin furtul de identitate. Mentionez că nu am luat niciodată credit de la vreo bancă și nu intenționez să o fac.
Vă mulțumesc!”, intreaba un cititor.
RASPUNS
Stimate domn,
O persoana necunoscuta nu poate face un imprumut pe numele dumneavoastra, doar pe baza datelor din buletin si o copie a acestora.
Daca cineva vrea sa faca un credit pe numele dumneavoastra si introduce datele din poza buletinului, imprumutul trebuie aprobat prin verificarea identitatii persoanei care solicita creditul.
Verificarea identitatii se face prin apeluri video (video-selfie) cu telefonul si prin existenta datelor personale din bazele de date ale bancilor.
Mai exact, este necesara recunoasterea faciala a persoanei care solicita imprumutul, prin intermediul unui apel video prin telefon, astfel incat imaginea prin intermediul apelului sa corespunda cu poza din buletin.
Bancile si IFN-urile sunt obligate sa verifice identitatea reala a solicitantului unui credit, adica daca datele introduse online din buletin si fotografia acestuia corespund cu persoana reala.
In cazul bancilor, un credit online se aproba, de regula, doar din aplicatiile bancare si doar daca solicitantul are deja deschis un cont, astfel incat sa poata fi verificata identitatea acestuia.
In cazul IFN-urilor, verificarea solicitantului de credit se face de regula prin apeluri video prin intermediul telefonului.
Ce trebuie sa stiti in cazul creditelor online
Bancile si IFN-urile sunt obligate sa verifice identitatea solicitantului de credit.
Aceasta inseamna ca, daca cineva a reusit, totusi, sa obtina un credit online pe numele dumneavoastra, pacalind banca sau IFN-ul, responsabilitatea nu va apartine.
Cu privire la Biroul de Credit, din moment ce nu aveti niciun credit, este inutila verificarea bazei de date din Biroul de Credit.
Puteti totusi incerca sa va faceti un cont pe site-ul Birouldecredit.ro, pentru a vedea daca exista vreun credit pe numele dumneavoastra.
Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu tentativele de frauda online.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro