În principiu, orice opțiune în domeniul economic are avantaje și dezavantaje, iar alegerea depinde de prioritățile celui care ia decizia.
Tehnic, depozitul bancar cu capitalizare păstrează dobânda calculată alături de soldul depus inițial într-un cont anume. La calculul lunar, se mai adaugă, de fiecare dată, și suma deja majorată anterior, ceea ce conduce la o sumă finală ceva mai mare decât la depozitul fără capitalizare.
La un depozit fără capitalizare, banii care rezultă ca randament lunar (atenție, nu anual, ci prin împărțire la 12) sunt virați sistematic în contul curent și pot fi utilizați ca o sursă de venit permanentă.
Exemplu de calcul al dobanzii la un depozit
De pildă, un depozit de 10.000 de lei cu o dobândă de 6% pe an va aduce în total 600 de lei brut (0,5% brut pe lună, adică 50 lei, respectiv 45 lei după impozitarea cu 10% a venitului rezultat).
Atenție! este importantă precizarea modului în care banca face calculul dobânzii: lunar, trimestrial sau anual.
Dacă se face calculul dobânzii anual, diferența între cele două variante este nulă.
La un depozit de 10.000 lei cu capitalizare și calcul lunar, se obține o dobândă de 615,10 lei brut sau 553,59 lei net („bani în mână”). Practic, rezultă cam 15 lei brut sau 13,50 lei net în plus prin capitalizare față de varianta fără capitalizare. Explicația constă în faptul că suma adăugată la fiecare etapă de calcul intră în baza de stabilire a dobânzii.
În schimb, la un depozit fără capitalizare, banii care rezultă ca randament lunar (atenție, nu anual, ci prin împărțire la 12, adică tot 0,5% brut) sunt virați sistematic în contul curent și pot fi utilizați ca o sursă de venit permanentă dar baza de calcul a dobânzii rămâne aceeași pe toată durata de plasament.
Concret, va apare un flux către contul curent al deponentului de 50 lei brut sau 45 de lei net, care va însuma per total 600 de lei brut sau un câștig financiar de 540 lei. Adică ceva mai puțin, per total, însă accesibil mai repede decât în varianta cu capitalizare.
Foarte important, trebuie ca suma depusă să poată fi recuperată în caz de necesitate înainte de scadența depozitului, dar fără a pierde sumele deja trecute lunar în contul curent.
Pe scurt, la depozitul cu capitalizare se pierde integral dobânda dacă nu se respectă termenul și se cere restituirea anticipată a banilor. Însă se obține un randament real ceva mai mare decât valoarea anunțată nominal (în cazul de față 6,15% în loc de 6%).
La cel fără capitalizare, randamentul e mai mic dar nu se pierd (dacă nu există o clauză în acest sens), banii deja transferați în contul curent al deponentului.