Serviciul de plati RoPay permite efectuarea de plati instant in lei cu telefonul din aplicatiile bancilor romanesti, pe baza unui cod QR, fara a fi necesara introducerea numarului contului IBAN sau a altor date bancare.

Este o alternativa la platile cu cardul sau in numerar cu trei avantaje: sunt simple, rapide si gratuite.

Cum se face un transfer RoPay?

O plata RoPay se face foarte simplu: platitorul genereaza un cod QR din aplicatia bancara pe telefon, care este citit de aplicatia beneficiarului banilor, dupa care banii intra in contul acestuia, in cateva secunde.

Singura conditie este ca cele doua telefoane sa se afle in apropiere, astfel ca serviciul nu se poate utiliza pentru a trimite bani cuiva aflat in alta parte, in tara sau strainatate.

Serviciul a fost lansat de Transfond, institutia care asigura platile interbancare din Romania, in data de 14 octombrie 2014, CEC Bank fiind prima banca la care se pot face aceste plati.

In curs de implementare a acestui sistem se afla Libra Internet Bank, Banca Transilvania, BCR, ING Bank si BRD.

In prima faza, serviciul RoPay este disponibil doar pentru transferurile intre persoane (P2P), iar ulterior ar putea fi dezvoltat si pentru plati online, la magazine si alti furnizori de servicii.

Prezentarea RoPay de catre Transfond

În data de 14.10.2024 TRANSFOND, Asociația Română a Băncilor și întreaga comunitate bancară din România lansează serviciul RoPay care va permite utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema națională de plăți.

Primele bănci în producție sunt CEC Bank și Libra Internet Bank.

RoPay creează în România premisele aplicării noii strategii a Comisiei Europene din septembrie 2020 privind plățile cu amănuntul în întreaga Uniune. Strategia vizează predominanța plăților cu amănuntul în timp real efectuate cu dispozitive mobile, în comparație cu orice alte metode de plată, electronice sau numerar, pe tot teritoriul Spațiului Economic European.

Infrastructura de plăți instant , care stă la baza execuției plăților inițiate cu RoPay, oferită băncilor din anul 2019, acoperă peste 80% din piața de plăți electronice fără card din România.

Serviciul RoPay acoperă o varietate de cazuri de utilizare (inclusiv plăți pentru comercianți, plăți prin comerț electronic, plata între prieteni) și va folosi un cod QR standard adoptat de comunitatea bancară și compatibil cu standardul european de referință. Prin RoPay se pot iniția plăți instant atât între conturi aflate la bănci diferite, cât și între conturi aflate la aceeași bancă.

Clientela țintă pentru RoPay o reprezintă consumatorii și comercianții interesați să efectueze și să încaseze plăți electronice instant cu eforturi și costuri minime, în raport cu alte mijloace de plată.

RoPay aduce multiple beneficii comercianților din punct de vedere al costurilor de procesare, al reconcilierii plată-livrare, al ușurinței de implementare și, mai ales, din punct de vedere al lichidității, plățile fiind decontate în maximum 10 secunde de la inițierea plății de către client (banii devin disponibili imediat în contul comerciantului), în condiții de maximă siguranță și de disponibilitate 24/7/365.

De asemenea, serviciul oferă comercianților oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii şi produse, corelate cu utilizarea RoPay. Totodată, creează premisele pentru micii comercianți de a avea încasări în timp real, oferind aceeași satisfacție ca încasările în numerar.

Beneficiile serviciului RoPay pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti în timp real scanând un cod QR pentru achiziția de bunuri și servicii în mediul online sau în cel fizic, de a face plăți instant către apropiați, furnizori sau alți destinatari, în condiții avantajoase.

Serviciul va fi disponibil într-o manieră distinctă în aplicațiile bancare de mobile banking, integrat funcțional cu acestea, dar cu propria identitate vizibilă, unitară și comună pentru băncile participante la serviciu.

Ca instrument de încasare a plății, RoPay va fi integrat tehnic cu facilitățile de acquiring ale băncii/ instituției de plată/procesatorului de plăți care îl oferă.

RoPay va oferi în utilizare o experiență de plată (inițiere și execuție) extrem de rapidă și de plăcută astfel încât să fie ușor de adoptat în cotidian de către consumatori.

În data de 05.07.2024 Banca Națională a României a aprobat Setul de Reguli privind Schema RoPay.

Sursa: Transfond

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!