Fico Score (scorul de credit) este o analiza a bonitatii persoanei care vrea sa obtina un imprumut, pe baza caruia bancile si IFN-urile decid daca acorda sau nu un credit si in ce conditii.
Scorul de credit ia in calcul mai multi indicatori, precum intarzierile la plata ratelor, vechimea unui credit, valoarea datoriei, tipul de credite si numarul de interogari pentru obtinerea unui nou imprumut.
Iata informatiile despre Fico Score publicate de Biroul de Credit, pe site-ul propriu:
FICO® Score de la Biroul de Credit
FICO® Score de la Biroul de Credit este un produs utilizat de catre Participanti in procesul de analiza, care indica, in mod obiectiv si rapid, probabilitatea ca persoana vizata (solicitant al unui credit sau debitor) sa-si indeplineasca la timp obligatiile contractuale.
FICO® Score de la Biroul de Credit este un numar format din 3 cifre (300-850), rezultat in urma procesului statistic care prelucreaza informatiile referitoare la creditele inregistrate in Sistemul Biroului de Credit despre o persoana vizata (un solicitant sau un detinator de credit).
FICO® Score de la Biroul de Credit este furnizat Participantilor ca parte a Raportului de Credit.
FICO® Score de la Biroul de Credit reprezinta un element suplimentar, cu un grad ridicat de predictibilitate si care, alaturat datelor din Raportul de Credit si informatiilor obtinute de Participanti din alte surse (inclusiv de la persoana vizata), concura la realizarea unei evaluari corecte a bonitatii debitorului/debitorului potential, pe intregul ciclu de viata al creditului.
Fiecare element luat in calculul deciziei de creditare, inclusiv Scorul, poate avea o pondere mai mica sau mai mare in balanta acestei decizii, in functie de optiunea fiecarui Participant. Informatia continuta de Raportul de Credit si valoarea Scorului, furnizate de Biroul de Credit, sunt analizate de Participanti in functie de raportul risc/comercial al fiecaruia.
FICO® Score de la Biroul de Credit este rezultatul aplicarii unei metode statistice care ia in calcul urmatoarele elemente ce confera predictibilitate: istoricul de plata; datoria curenta; durata contului/conturilor de credit, (numarul mediu de luni de la acordarea creditelor); cererea de noi credite (numarul de interogari si creditele acordate in ultimele 6 luni); mix-ul de credit (tipuri de credite).
Un scor mare echivaleaza cu un risc de neplata scazut in viitor. FICO® Score de la Biroul de Credit este calculat, la momentul solicitarii acestuia de catre Participant, pe baza informatiilor inregistrate in Sistemul Biroului de Credit la acel moment si este afisat pe Raportul de Credit, impreuna cu cel mult 4 motive. Acestea reprezinta, in ordine, cele mai importante cauze care au determinat scaderea Scorului respectiv, fata de valoarea maxima.
In cazul in care despre persoana vizata nu exista suficiente informatii inregistrate in baza noastra de date (cel putin un credit cu doua actualizari), Scorul nu va putea fi calculat si, in consecinta, nu va fi furnizat persoanei vizate sau Participantului care l-a solicitat.
FICO® Score de la Biroul de Credit poate fi furnizat persoanelor care isi exercita dreptul de acces impreuna cu Situatia Inscrierii datelor personale la Biroul de Credit.