„Daca baca imi pune dobanzi penalizatoare la restantele la credit, cat de mari pot fi aceste penalitati si cat tip mi se pot aplica?”, intreaba un cititor.

RASPUNS

Stimate domn,

Dobanda penalizatoare pentru restantele la credite are un nivel maxim, stabilit de lege, de 3 puncte peste dobanda imprumutului.

Iata ce spune articolul 38 aliniatul (2) din OUG 50/2010:

„Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.”

De exemplu, daca dobanda la credit este 10%, dobanda penalizatoare poate fi de cel mult 13%.

Dupa ce creditul este declarat scadent anticipat, adica trebuie achitat integral, dobanda penalizatoare este de maxim 2 puncte peste dobanda imprumutului:

„După declararea scadenței anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare, calculată pe bază de procent fix și care ce nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii prevăzute în contract”, conform art.38, aliniatul (6) din OUG 50/2010.

Aceeasi lege stabileste si un plafon pentru cuantumul dobanzilor penalizatoare, care nu poate depasi valoarea restantelor:

„În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant, conform OUG 50 din 2010, articolul 38, aliniatul (5).

Cum se aplica dobanda penalizatoare

Dobanda penalizatoare se aplica doar la valoarea restantei, nu la intregul credit, aspect impus de asemenea de lege (art.38, aliniatul (4) din OUG 50/2010:

„Se interzice aplicarea dobânzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totală a creditului ori la valoarea totală plătibilă de către consumator.”

Mai trebuie retinut ca dobanda penalizatoare se poate aplica doar pana in momentul inceperii executarii silite, conform aceleiasi legi:

„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare”.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor pentru rambursarea creditului.

Cu stimă
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro

Categorii:

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!