„Pot sa fac o cerere de rambursare anticipata credit Garanti BBVA la distanta, prin telefon sau online, dat fiind ca nu ma aflu in Romania?”, intreaba un cititor.

RASPUNS

Stimată doamnă,

Cererea de rambursare anticipata a creditului poate fi făcută doar fizic, într-o sucursală Garanti BBVA, nu și din aplicatia de mobile banking sau internet banking.

Răspunsul primit de la Garanti BBVA este ca „nu se poate face rambursare anticipată de la distanță”.

Ce spune legea despre rambursarea anticipată

Rambursarea anticipata a creditelor este reglementata prin OUG 50/2010 privind conractele de credit.

Conform acestei legei, consumatorul are dreptul să ramburseze anticipat, parțial sau total, un credit și să beneficieze de o reducere a costurilor aferente (dobânzi și alte costuri pentru perioada rămasă).

Rambursarea anticipată nu poate fi condiționată de o sumă minimă sau un număr minim de rate.

Bancile pot aplica un comision pentru rambursarea anticipata a unui imprumut, insa doar daca dobanda este fixa, astfel:

● 1% din suma rambursată anticipat, dacă mai este mai mult de un an până la termen;
● 0,5% dacă mai este mai puțin de un an.

Comisioanele nu se aplica in cazul in care este vorba de un credit cu dobanda variabila.

Iata prevederile OUG 50/2010,  Secţiunea a 3-a Rambursarea anticipată:

Articolul 66

(1) Consumatorul are dreptul, în orice moment, să se libereze în tot sau în parte de obligațiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.

(2) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.

Articolul 67

(1) În cazul rambursării anticipate a creditului, creditorul este îndreptățit la o compensație echitabilă și justificată în mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată a creditului cu condiția ca rambursarea anticipată să intervină într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului este fixă.

(2) O astfel de compensație nu poate fi mai mare de:

a) 1 % din valoarea creditului rambursată anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an;

b) 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit nu este mai mare de un an.

(3) Creditorul stabilește o metodă de calcul a compensației clară și ușor verificabilă, pe care o va face cunoscută consumatorului din stadiu precontractual.

Articolul 68

Nu se solicită o compensație pentru rambursare anticipată în niciunul dintre următoarele cazuri:

a) rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată;
b) contractul de credit este acordat sub forma descoperitului de cont;
c) rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă.

Articolul 69

Orice compensație nu poate depăși cuantumul dobânzii pe care consumatorul ar fi plătit-o în perioada dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu rambursarea anticipata a creditului.

Cu stima,
Maria Pop Coman
jurnalista
Intreababanca.ro

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!