„Bună ziua! Am executări la ifn uri. Am plătit la ele cel puțin cât am împrumutat însă ele m au executat silit cu sume dublu +. Mai mult nu locuiesc în țară…nu mai am venit acolo,am cardul de salariu pe care îmi intra doar alocația copilului pe care o blochează pentru recuperarea sumelor datorate. Executorul percepe un onorariu cu mult peste 10% din creanță.
Ifn urile au pus dobânda penalizatoare mai mare decât este creditul în sine.sunt abuzuri colosale. Vreau sa contest și onorariul executor și cheltuieli și dobânda ( clauze abuzive) însă sunt peste termen…pot face ceva?”
RASPUNS
Stimata doamna,
Nivelul dobanzii penalizatoare care se poate aplica in cazul restantelor la plata creditelor este reglementata in OUG 50/2010 privind contractele de credit.
Astfel, conform OUG 50/2010, „rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.”
Legea prevede si un nivel maxim al dobanzii penalizatoare, care nu trebuie sa depaseasca valoarea restantelor:
„În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.”
In cazul dumneavoastra, daca valoarea dobanzii penalizatoare depaseste nivelul restantelor, puteti face reclamatii la respectivele IFN-uri, in vederea conformarii cu legea.
Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro