Exista trei modalitati pentru actualizarea datelor la CEC Bank: 

  1. Online, pe site-ul bancii, onlinebaording.cec.ro;
  2. Prin completarea unui formular si trimiterea buletinului scanat, pe site-ul CEC.ro, la acest link;
  3. Intr-o sucursala CEC Bank, a caror lista o gasesti aici.

Informatiile publicate de CEC Bank privind actualizarea datelor personale:

„Avem nevoie ca datele tale personale să fie actualizate pentru a-ți oferi în continuare acces la produse și servicii bancare și pentru derularea operațiunilor în bune condiții, inclusiv de securitate. Banca derulează periodic campanii de actualizare a datelor, pentru a ne asigura că informațiile pe care le avem sunt cele corecte. 

Condițiile generale de afaceri îți oferă detaliile despre actualizarea datelor: de ce este necesară și implicațiile contractuale. 

Deoarece ne dorim să ne asigurăm că informațiile înregistrate în bazele noastre de date sunt actualizate te rugăm să procedezi la actualizarea/reconfirmarea celor existente având la dispoziție mai multe posibilități, prin completarea unui formular, având la dispoziție următoarele variante:

1.prin completarea formularului de actualizare de pe site-ul băncii

2.online (alegând una dintre variantele de mai jos: actualizare 100% online sau prin scanarea cererii și a CI-ului), pentru cetățeni români ce dețin o carte de identitate emisă de autoritățile române, valabilă la data actualizării datelor personale;

3.în orice unitate a băncii.

Pentru actualizarea datelor va trebui să dețineti documente de identitate valabile la data solicitării iar în cazul clienților nerezidenți care care nu dețin NIF (număr de identificare fiscală) emis de ANAF conform lg. 207/2015, CEC BANK SA poate întreprinde toate demersurile pentru obținerea acestuia cu condiția transmiterii documentului pentru solicitarea NIF (număr de înregistrare fiscală).
 
Precizam faptul că, în conformitate cu Condițiile Generale de Afaceri neactualizarea datelor sau nefinalizarea procesului online de actualizare a datelor  poate conduce la  restricționarea sau închiderea relației de afaceri.” (vezi aici alte detalii)

Scrie un comentariu

Ai o întrebare pentru bănci sau IFN-uri? Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro, împreună cu reprezentanțiI băncilor, sunt aici să-ți răspundă. Dacă ai o problemă din domeniul financiar-bancar, contactează-ne acum și îți vom oferi informațiile de care ai nevoie.


Vrei să faci parte din echipa noastră și să oferi răspunsuri la întrebări? Scrie-ne aici.




    Urmărește-ne:

    Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!