„Bună ziua.
Am mai multe credite la ifnuri în valoare totala de 20000 de lei.
As dori sa fac refinantare la o bancă sa pot plati o singura rata.
Problema este ca am istoric negativ .
Poate acorda vreo banca în România aceasta posibilitate printr o derogare ?”, intreaba un cititor.
RASPUNS
Stimate domn,
Daca aveti istoric negativ de creditare, adica restante la imprumuturi raportate la Biroul de Credit, nu inseamna ca automat nu puteti face o refinantare.
Bancile nu va resping din start, daca figurati in Biroul de Credit, ci realizeaza o analiza a cauzelor care au determinat intarzierile, precum si a riscului de credit, conform situatiei financiare din prezent.
De exemplu, daca restantele din Biroul de Credit au fost accidentale, pe durate scurte, iar valoarea datoriilor este mica, exista sanse ca bancile sa va acorde o refinantare.
Conteaza si evolutia situatiei financiare, de exemplu daca veniturile sunt acum mai mari decat in trecut, iar siguranta acestora este imbunatatita, de exemplu prin garantii (codebitori).
Iata, de exemplu, ce spune Banca Transilvania, cu privire la restantele din Biroul de Credit:
„Faptul că figurezi la Biroul de Credit nu te împiedică neapărat să iei un credit de la noi. Vom analiza situația ta financiară și informațiile din Biroul de Credit pentru a decide eligibilitatea, conform politicilor noastre.”
Iata si precizarile CEC Bank cu privire la obtinerea unui credit, daca sunteti raportat la Biroul de Credit:
„Dacă figurezi în Biroul de Credit, nu înseamnă neapărat că nu vei putea obține un credit de la noi. Unele tipuri de raportări la Biroul de Credit pot chiar să ajute, de exemplu dacă ai avut împrumuturi în trecut și ai un istoric bun de plată.
Alte tipuri de raportări, într-adevăr, îți reduc drastic șansele de a obține un credit: de exemplu, dacă ai avut întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor în ultimele 12 luni sau dacă ai întârzieri raportate la Biroul de Credit în ultimele 3 luni.
Datele raportate la Biroul de Credit se păstrează pe o durată de 4 ani.
Răspunsul final îl vei afla după procesul de analiză, care ia în calcul mai mulți factori: veniturile obținute, domeniul de activitate, codebitorii și garanțiile prezentate.”
De aceea, sfatul meu este sa incercati obtinerea refinantarii creditelor de la IFN-uri la o banca.
Sansele de obtinere a refinantarii sunt bune, dat fiind ca valoarea datoriilor la IFN-uri nu este mare.
Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu refinantarea la o banca a creditelor de la IFN-uri.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Intreababanca.ro
0723292899